Forside / Blog / Autisme og parforhold / Asperger og kærlighed og god ferie med vilje

autisme og parforhold

Asperger og kærlighed og god ferie med vilje

Skrevet af Marianne Merling, 2. juli 2021

Asperger og kærlighed og ferie er ikke altid den bedste kombination. Når du er i parforhold med en velfungerende autist eller aspeger, er sommerferien ikke udelukkende afstressende og fuld af kærlighedsoplevelser. Faktisk går mange partnere sommeren i møde med ængstelse og begyndende stress, da de frygter for deres egen og deres partners trivsel.

Hvis du er forælder til et barn med autisme, findes der et væld af gode råd til, hvordan familier bedst kan strukturere sommerferien, så alle får noget ud af ferien.

Jeg har mere fokus på alle de partnere til autister eller aspergere, som må bøje og strække sig for at få ferien til at hænge sammen. Tanken om alle kameler de må æde, for at kunne komme i mål med noget, som der ligner ferie, er helt ubeskrivelig trættende.

Min ’God ferie med vilje’ er direkte inspireret af autismenavigator.dks 10 gode råd til forældre med et barn med autisme.

 

Diagnoser holder ikke sommerferie.

Vi ved godt, at diagnoser ikke holder ferier, men nogle gange glemmer vi det lidt. Det er dumt, for så kommer både vi og vores mand ud i dumme situationer, hvor alle bliver triste. Så hold fast i de gode strategier og vaner, som du har benyttet dig af hele året i hverdage og weekender. Asperger og kærlighed kræver nogle gange også gode erfaringer, som man kan læne sig op ad.

Disse strategier og vaner er især vigtige, når hverdagen, mange dage i træk, er ophævet.

 

Husk, en lille succes er en stadig en lille succes.

Ferien kalder på andre og måske nye aktiviteter, hvilket kan betyde muligheder for konflikter og pressethed hos dig. Se om du kan give slip på noget af den stress, som du måske får aktiveret ved feriehandlingerne. Noter bag øret, hver gang det lykkes dig at slappe af og flyde med, eller hver gang du får kalibreret dit nervesystem og igen kan deltage i ferien med et smil.

 

Meningsskabende aktiviteter er alfa og omega.

For alle er en meningsfuld ferie toppen. Mange kvinder/mødre kan dog hurtig indse, at en ferie på ungernes eller mandens premisser giver den roligste ferie. Men så kommer efterveerne i form af dyb skuffelse over, at have siddet i en svømmehal en uge i streg, for derefter at have kravlet rundt på loftet for at rydde ud, eller hvad manden nu har kastet sig over.

Reserver tid til at lave nogle af de aktiviteter som du gerne vil, så du også får noget personligt ud af ferien.

 

Forudsigelighed mindsker stressen.

Sørg for at have ferien planlagt. På den måde kan du sikre, at du når det, du gerne vil i ferien og du kan sikre dig de små pauser, som du får brug for.

 

Genkendelighed giver tryghed.

Det kan hurtig være en udfordring for familien, når ferien byder på nye omgivelser mv. og derved kommer du hurtigt på overarbejde for at skabe ro og afslappet stemning. Hjælp dig selv og sørg for, at jeres ferie rummer genkendelige elementer. Når familien kan slappe af i tryg genkendelighed på McDonald’s, frem for en hyggelig Taverna i Italien, kan du trække vejret dybere og få en lille mental pause.

 

Sanserne er på overarbejde i ferien, tag hensyn til dem.

På ferien kan vi nogle gange have forventninger til vores partner, som ikke bliver indfriet. Kys, kram eller romantiske traveture opstår ikke og du bliver dobbelt så ked af det, for det er jo ferie for pokker. Vær opmærksom på, at dine sanser ikke får mere ørenlyd end virkeligheden kan bære.

 

Indlæg pauser.

Ferie kan være hårdt arbejde, så sørg for at indlægge pauser til dig selv. Besøg hos veninde, tur på biblioteket, dalre rundt i et center, – what ever, som giver dig mulighed for at stabilisere dit nervesystem.

 

Forarbejdningstid.

I ferien kan man nogle gange opleve, at alle problematikker i forholdet forstørres. Og det kan derfor være en bittersød lettelse, når arbejde og hverdag igen kalder. Tag dig tid til at efterbearbejde ferien, så erfaringer benyttes videre frem og uheldige oplevelser sies fra.

 

Nødudgang og sikkerhedsnet

Sommerferie kan være en prøvelse for alle familier! Sørg derfor for, at du får planlagt nogle nødudgange og små timeouts. Hvis først mor brænder sammen er alle i panik, så du skal finde de små oaser, hvor du kan gå hen og få nervesystemet i ro. Gode podcasts eller playlister kan være alternativer til at finde ro. Dejlige brusebade eller en god bog kan også være let tilgængeligt. Find dine muligheder og brug dem.

 

Tålmod, tålmod og tålmod

Hele livet er en rejse. Den sommerferie I kan holde i år, er fin nok som den er. Til næste sommerferie er alle et år ældre og nye muligheder er dukket op. Så tag ferien i en pragmatisk arm og undgå at ruge over den.

 

Asperger og kærlighed og den gode ferie kan således måske blive i år!

Læs mere om ferier, asperger og kærlighed

 

Få aktuelle nyheder om bøger og events, samt brugbare case-storys, som kan give dig nye muligheder i dit parforhold. Tilmeld dig mit nyhedsbrev