Forside / Blog / Autisme og parforhold / Asperger og kærlighed udmatter dig som partner

kontekst blindhed autisme

Asperger og kærlighed udmatter dig som partner

Skrevet af Marianne Merling, 10. marts 2021

Asperger og kærlighed fungerer sikkert bedst hjemme, for når du og din partner er ude blandt andre, udmattes du sandsynligvis. Det er der er en god grund til.

 

Vi ved, at autistiske personer i den grad udmattes af social interaktion, da de knokler for at mestre det. Men, at du som partner også udmattes, lyder skørt. Asperger og kærlighed er ofte en udfordring ude, da det uventede kan være svært at håndtere for jer begge.

 

Det hele handler om begrebet, kontekst blindhed.

 

Kontekst betyder ifølge sproget.dk (08.03 2021), en sproglig eller kommunikativ sammenhæng som et ord, et udtryk eller en ytring indgår i. Det betyder at kunne skelne mellem de forskellige situationer, kontekster, man indgår i og afkode, hvad der går an at sige, og hvad der ikke går an.

Kontekst blindhed er, at man ikke kan skelne den aktuelle situation fra andre, da det er svært at afkode de små tegn, som afgør forskellen.

Peter Vermeulen skriver i sin forskningsrapport fra 2011: Context blindness refers to a reduced spontaneous use of context when giving meaning to a stimulus. To put it more simply: the autistic brain thinks in an absolute way, rather than a relative, contextually defined way.

 

Asperger og kontekstblindhed gælder også uden for hjemmet. Når aspergeren således møder en situation, aflæser han situationen ud fra det repertoire, han har med skabeloner over situationer. Han responderer efter den skabelon, som han mener passer til den aktuelle situation. Skabelonerne er kreeret ud fra aspargerens mange års erfaring med livet og det, som det byder på. Bid for bid har han samlet sig et katalog med scenarier, som han kan hive frem og støtte sig til, når han bevæger sig fra den ene situation til den anden situation. Disse scenarier udbygges naturligvis fra tid til anden med de normer, som er oppe i tiden.

 

Men han kan ikke differentiere mellem situationerne ud fra personernes aktuelle tilstand.

Når din veninde, som 9 ud af 10 dage er festlig og glad, kommer på besøg en dag, hvor livet ikke er sjovt for hende, ser din mand ikke forskellen i hendes øjne. Han ser, at det er Vivian som kommer og hun er defineret som festlig og munter i hans skabelon. At hendes hår er fladt og hendes øjne sorgmodige, ser han ikke. ”Vivian har lige mistet Magnus (hendes kat blev kørt over) fortæller du din mand, mens Vivian pudser sin næste. ”Ahh,” siger din mand let, – ”så bliver vi vel inviteret til gravøl og fest?” For ifølge hans skabelon over Vivian, er alting hos hende lig med farver og fest.

Og din mand bliver derfor fornærmet over, at du hurtigt skubber ham ud af rummet mens du hvæser, at han er en ufølsom klaphat.

Det kan også være almindelige hverdagssituationer, hvor du oplever, at hans afkodning af den aktuelle situationen er noget off. Du har været ud at løbe og skal i bad og er derfor i gang med at klæde dig af i soveværelset. Du står med rødmosset og svedende ansigt og sveden løber. Din mand kommer ind og ser, at din løbe-BH er våd af sved og han siger fornøjet ”Uhhh, dine patter sveder” Han afkoder nemlig din afklædning som en seksuel handling, hvor man gerne må kommentere, med et seksuelt ladet sprog på hinandens kroppe.

At det slet, slet ikke er seksuelt for dig, ser han ikke og derfor afvejer han ikke sin respons.

 

Den samme udfordring sker naturligvis også når I er ude blandt andre. Du kan derfor opleve, at din mand opfører sig som en elefant i en glasbutik. Fordi du ved, at han sandsynligvis ikke kan aflæse alle de små tegn på variation af situationer, er du på tæerne for at imødegå eller afbøde for hans interaktion med andre. Dine sanser er skærpet og du holder nøje øje med ham og de andre, for at aflæse deres forståelse af din mands respons. Nogle af hans kommentarer lader du passere, andre supplerer du med din forklaring, for at sikre dig at forståelsen af din mands ord rammer ok ind hos andre. Andet han siger slår du hen, som en sjov bemærkning og tjatter venskabeligt til din mand, mens du skifter emne.

Gør du ham en tjeneste eller skulle du lige tage og slappe lidt af selv?

 

Hmm, det kommer jo an på konteksten ik?

 

For konteksten er nemlig lige det, som det hele handler om og den aflæser du 24/7.

Og derfor bliver du SÅ udmattet efter sociale sammenkomster.

 

Få aktuelle nyheder om bøger og events, samt brugbare case-storys, som kan give dig nye muligheder i dit parforhold. Tilmeld dig mit nyhedsbrev