Forside / Blog / Autisme og parforhold / Kæreste med autist? Så kender også til at frygte hans vrede.

Kæreste med autist

Kæreste med autist? Så kender også til at frygte hans vrede.

Skrevet af Marianne Merling, 10. december 2021

Mange som er kæreste med en autist oplever, at deres partners vrede er svær at holde ud.

Og det undrer dem, for hvorfor lade sig styre af, at han er vred?

Men du er ikke bange for vreden som sådan, du prøver blot at undgå en kompleks og ulidelig situation.

Hans vrede er ulidelig, fordi du ikke kan tale om den med ham.

Hans vrede er et vilkår, som du må leve med. Hvis du prøver at tale med ham om, at det er uhensigtsmæssigt at han reagerer med vrede, hver gang han oplever sig presset, så forstår han ofte ikke din hensigt. Og han vil sandsynligvis føle sig kritiseret… og vil blive vred.

Du lærer derfor hurtigt, at du med dine ord og handlinger, kan skue op for hans vrede eller kan undgå at vække den. Og du drages mod fred og ro.

Sådan er det ofte, når man er kæreste med autist.

 

Når man er kæreste med autist, er meget anderledes i parforholdet, da hele grundlaget for at udvikle relationer er anderledes end vanligt.

Vrede er en almindelig grundfølelse, som vi alle oplever fra tid til anden. Vreden gør os klar til kamp, og vi bider fra os og kæmper for vores eksistens eller vores sag. Da alle kender til vreden, genkender vi hurtigt vrede hos den anden og forstår, at der kæmpes for en sag.

Men når vores kæreste bliver vred overraskes vi ofte, da vi ikke helt forstår, hvilken kamp han kæmper og hvorfor?

Og lige der i overraskelsen sker der det, at vi oplever en afmagt og der på en frustration, da vi ikke forstår hans reaktion og dermed ikke kan gøre noget ved årsagen til hans vrede.

Hans vrede bliver derfor noget kompliceret i forholdet, som der ikke kan tales om og som vi ikke forstår, hvorfor opstår. Derfor føler vi os draget mod at undgå den, så vi ikke skal forholde os til den.

Læs mere om autisme og parforhold og få 5 gode råd

 

Få aktuelle nyheder om bøger og events, samt brugbare case-storys, som kan give dig nye muligheder i dit parforhold. Tilmeld dig mit nyhedsbrev